El divendres, 29 d'abril de 2011 hem organitzat a l'Ateneu de Celrà una gran conferència sobre l'art barroc a les comarques gironines a càrrer del Dr.Francesc Miralpeix Vilamala, del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat de Girona.


La sessió va estar estructurada en 5 parts, l'art barroc característiques i context històric del seu inici a l'actualitat, l'arquitectura a les comarques gironines (amb molta informació sobre la creació de la façana i les escales de la catedral de Girona), un altre apartat sobre la pintura barroca a la nostra comarca (aquesta és la especialitat del conferenciant i ens mostra el gran patrimoni disposat), l'escultura al barroc (relleu escultòric policromat en els retaules) i finalment un apartat dedicat al retaule major de l'església de Celrà (actualment només en queden uns fragments) que reproduïm en el següent vídeo adjunt.
El professor Dr. Francesc Miralpeix Vilamala, forma part del grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya (2005SGR00832) i del Grup d’Investigació del Ministerio de Educación y Ciencia Recepción del arte barroco en Cataluña (1640-1808). Fortuna historiográfica y vicisitudes patrimoniales (HAR2009-14149-C02-01 (subprograma ARTE). La seva recerca se centra en l'art i l'arquitectura d'Època Moderna a Catalunya, en especial en les manifestacions artístiques dels segles XVII i XVIII -la seva tesi doctoral aborda l'estudi de la figura i l'obra del pintor català Antoni Viladomat i Manalt (1678-1755). També és objecte del seu interès la relació de l'art i dels artistes catalans del període amb els grans centres d'avantguarda europeus i les formes en com aquesta es produeix (viatges, gravat, circulació obres, col·leccionisme, comitència, etc.). Una línia complementària de la seva recerca, i no per això menys important, té a veure amb l'estudi de la destrucció i/o salvaguarda de les obres d'art i dels avatars soferts pel patrimoni artístic d'època moderna. En aquest darrer sentit, està integrat en el grup que acaba de rebre la distinció de la convocatòria de la “La Caixa” Recercaixa 2010 per al projecte Art en Perill: Cens i Memòria de la Destrucció.


Podeu consultar alguna de la seva bibliografia publicada: